grafisch ontwerp & vormgeving | DTP & prepress | illustratie | webdesign & content publishing
2541 x

Uw zakelijk drukwerk: digitaal printen of traditioneel drukken?

Kunt u uw bedrijfsdrukwerk beter laten printen of laten drukken? Wat is het verschil? Wellicht zijn dit vragen die u weleens stelt…en niet voor niets. Want waar kunt u nou beter voor kiezen als u kwaliteit en duurzaamheid belangrijk vind? Of wat is goedkoper als u niet zoveel geld wilt uitgeven aan bedrijfsdrukwerk?

Traditioneel laten drukken van uw zakelijk drukwerk geeft altijd het beste professionele eindresultaat. Het is goedkoper als u veel exemplaren nodig heeft. Heeft u kleinere aantallen drukwerk nodig, dan is digitaal printen juist een heel goede keuze. Alleen de verwerking van PMS-kleuren kan dan niet.

Allereerst bedoel ik in dit artikel met ‘printen’, het printen dat u zou kunnen laten doen door een professioneel druk/print-bedrijf. Dit soort printen wordt ook wel ‘digitaal printen’ of ‘digitaal drukken’ genoemd.

Flyer en rollup-banner LV administratiesPromotie-flyer Gebroeders MiddagOnder ‘traditioneel drukken’ vallen de technieken zoals: hoogdruk, diepdruk en offset. Ik ga u niet vermoeien met een uiteenzetting van deze druktechnieken. We beperken ons hier met een vergelijking tussen ‘digitaal printen’ en de traditionele druktechniek: offset.

Er zijn een paar belangrijke punten die bepalend kunnen zijn voor uw keuze hierin:

  • Oplage – Hoeveel heb ik nodig?
  • Prijs – Hoeveel kost het? Valt het binnen mijn besteedbaar budget?
  • Kwaliteit – Is het geen prutswerk dat na een jaar er versleten uitziet, is verkleurd of verbleekt?
  • Kleurgebruik – Zijn er PMS/Pantone-kleuren gebruikt?

Oplage: Hoeveel heeft u nodig?

Informatie over en aanbiedingen omtrent divers drukwerk liggen voor het grijpen op het wereldwijde web. Als u zelf al wat onderzoek verricht op websites van online-drukkers, kunt u er al snel achterkomen wat digitaal drukken zo interessant maakt. U bent namelijk niet gebonden aan een hoge minimale afname. Het digitaal drukken van een flyer kunt u bijvoorbeeld al laten doen vanaf 10 exemplaren, terwijl u bij traditioneel drukwerk minimaal 250 of 500 exemplaren moet bestellen. Dat laatste is natuurlijk niet zo wenselijk als u bijvoorbeeld maar 50 tijdgebonden kortingscouponnen voor uw vaste klanten nodig heeft. Het digitaal drukken is in dit voorbeeld dan ‘the best way to go’.

Concluderend kunnen we zeggen: digitaal drukken is uitermate geschikt voor tijd- of actieperiodegebonden uitingen die u wilt publiceren en waarvan u niet veel exemplaren nodig heeft. Het kan dan voordelig zijn. Zodra u veel meer exemplaren nodig heeft, dan slaat het helemaal om en bespaart u juist geld met traditioneel drukken…

Prijs: Hoeveel kost het en valt het binnen mijn besteedbaar budget?

Kosten wilt u als het even kan zo laag mogelijk houden. Waar digitaal printen dus voor kleine oplages geschikt en voordelig kan zijn, is traditioneel drukken interessant wanneer u denkt aan grote aantallen. En dat kan u zo een aantal tientjes schelen.

Stel u wilt een bedrijfsfolder laten realiseren die u wilt versturen naar nieuwe potentiele klanten. De folder wilt u net zo goed over 2 jaar weer kunnen inzetten en gebruiken, maar voor uw huidige promotie-doeleinden heeft u slechts 250 exemplaren nodig. U gaat even webshoppen op de website van een drukker. 250 Stuks digitaal drukken van de folder kost u ongeveer €90,-. Maar wanneer u 1000 exemplaren van de folder traditioneel laat drukken, dan is de prijs juist €80,-. Het spreekt in dit geval voor zich dat u voordeliger uit bent wanneer u er dan voor kiest om de folder tradtioneel te laten drukken ipv. digitaal printen. Het scheelt u een tientje én u krijgt er veel meer voor terug!

Kwaliteit: hoe duurzaam mag het zijn?

Het traditioneel drukken van grote aantallen bedrijfsdrukwerk scheelt u niet alleen in de kosten, maar levert u ook nog eens de betere kwaliteit. Traditioneel drukwerk is een stuk duurzamer dan zaken die digitaal zijn geprint. Het drukwerk is kleurecht en van zeer hoge kwaliteit. En…met traditioneel drukwerk kan er gebruik gemaakt worden van de zogenaamde Pantone-kleuren.

Sommige ondernemers lijken de kwaliteit en duurzaamheid van hun bedrijfsdrukwerk niet zo nauw te nemen en kiezen al heel gauw voor printwerk: want dat is goedkoper. Maar ‘goedkoop’ is wellicht niet hetgeen u als professioneel ondernemer wilt uitstralen.

Traditioneel drukken is in elk geval de beste keuze die u kunt maken wanneer u huisstijldrukwerk (visitekaartjes, briefpapier, enveloppen) wilt laten realiseren. Want vooral deze zaken moeten juist duurzaam en kwalitatief in orde zijn. Kleurechtheid is daarbij ook erg belangrijk!

PMS-kleuren digitaal printen is niet mogelijk

PMS-kleuren, of ook wel genoemd Pantone-kleuren, zijn speciale inktkleuren die een stuk intensiever en dieper ogen dan de standaard kleuren die te maken zijn door de menging van de vier basis-drukinkten cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK). PMS-kleuren zijn bij uitstek mooi om te gebruiken voor huisstijl drukwerk.

Het verwerken van PMS-kleuren bij digitaal printen is helaas niet mogelijk. Daarin verschilt digitaal printen ook weer van het traditioneel drukken. Gebruikte PMS-kleuren zullen, wanneer digitaal geprint, moeten worden omgezet naar een gelijkwaardige kleur die is opgebouwd uit CMYK. Hierdoor verlies je dus meteen die intensieve en diep verzadigde kleurindruk van de oorspronkelijke PMS-kleur.

Een laatste tip met oog op kleurechtheid

Een laatste tip die ik wil meegeven als het aankomt op kleurechtheid: laat uw drukwerk zoveel mogelijk door één en dezelfde drukkerij realiseren!

Als u de ene drukkerij inzet voor uw visitekaartjes en een andere drukkerij voor uw briefpapier dan kan het misgaan op kleur! Bovendien wordt het nog chaotischer wanneer u het een digitaal laat printen en het ander traditioneel laat drukken! Maak u keuze daarom weloverwogen!

Wilt u naar aanleiding van dit artikel advies voor uw specifieke drukwerk? Of bent u op zoek naar een professional die dit voor u ontwerpt en voorbereid voor een drukker? Neem dan eens contact op!

Gepubliceerd: 29 september 2016
Bijgewerkt: 15 januari 2022