QR-codes
QR-wat? QR-codes! Je hebt ze vast wel eens hier en daar gezien in advertenties, op flyers, posters, billboards etc. Een QR-code is zo’n soort barcode die je kunt scannen met een QR-scanner. QR staat voor Quick Response. De QR-code kent verschillende toepassingen. Zo kan de code contactinformatie bevatten, een link naar een website, een link naar een videofilmpje op het web etc. Die informatie zie je pas wanneer je de QR-code hebt ‘ingelezen’.
Hoe ‘lees’ je QR-codes?
QR-codes kun je ‘inlezen’ of scannen met smartphones die voorzien zijn van een digitale camera (Blackberry, iPhone etc.). Op vrijwel iedere moderne smartphone kun je programmaatjes oftewel ‘apps’ installeren die de functionaliteit van het mobiele apparaatje uitbreiden.
Om QR-codes te kunnen lezen met je smartphone, dien je een QR-reader-app te installeren. Na installatie van deze ‘app’ functioneert de camera van je mobiele telefoon als een scanner. Er zijn verschillende QR-programmaatjes in omloop. Zo heb je bijvoorbeeld:
- NeoReader
- BarCode
Veel van de QR-code software voor je mobiel is gewoon gratis, dus ga eens op zoek naar een geschikte QR-app voor jouw smartphone. NeoReader vind ik persoonlijk de beste tot nu toe. Deze is beschikbaar voor de iPhone, Blackberry en nog enkele andere smartphones.
Hoe maak je QR-codes?
Het maken van QR-codes is vrij simpel en kan gratis. Er zijn websites die een stukje tekst, een link naar een (mobiele) website of filmpje omzetten naar een QR-code. Enkele van die websites waar je dit kunt doen zijn:
Handig van QR-codes is die lange internetadressen kunnen bevatten. Met een QR-reader op je smartphone kun je zo heel wat ‘in-toets-werk’ besparen. Je hoeft alleen maar de QR-code in te scannen om een internet site te bezoeken op je smartphone.
Leesbaarheid van de QR-Codes
Elke smartphone vandaag de dag heeft een ingebouwde camera. De ene camera is weer net even ietsjes beter dan de andere. Wat belangrijk is om te weten, is dat de QR-code wel ‘leesbaar’ en ‘scanbaar’ moet zijn voor je smartphone. Anders gaat de ‘lol’ en de functionaliteit van zo’n code verloren.
Een goed contrast is belangrijk om een QR-code succesvol in te scannen evenals de afmetingen waar binnen je de code plaatst in bijvoorbeeld een advertentie. Tijdens wat experimentjes met mijn (oude) iPhone 3G heb ik ontdekt dat gegenereerde QR-codes van 21mm x 21mm nog maar net te scannen waren. En in sommige gevallen was zelfs dat nog te klein. Daarnaast hangt de leesbaarheid van de code niet alleen af van de afmetingen, maar ook van de complexiteit van de QR-code op zich. En wat dacht je van het licht waarin je het bekijkt?
Dus als je er zeker van wilt zijn dat iedereen (ook degenen met een wat oudere smartphone) een QR-code zonder moeite kan scannen, dan is het code-formaat van minimaal 25mm x 25mm wel te adviseren.
Designer QR-Codes
Standaard zijn gegenereerde QR-codes nogal saai! Ze zijn zwart-wit en vierkant. Maar dat hoeven ze gelukkig niet te zijn! Als grafisch ontwerper is één van de uitdagingen informatie visueel aantrekkelijk te maken. Het is dan ook heel interessant om te zien en te ontdekken wat er allemaal visueel mogelijk is op het gebied van QR-codes. En aan de visuele mogelijkheden van een QR-code daar ontbreekt het niet aan! Bekijk de onderstaande eigen creaties ter voorbeeld. Deze kun je overigens gewoon scannen!